Home

Nieuws

Waterstand Rijn schommelt rond laagterecord

Lelystad (ANP) – De waterstand van de Rijn bij Lobith schommelt woensdag rond het absolute laagterecord van 2003. Dat record staat op 6.90 meter boven NAP.

Woensdagmorgen was de stand 6.91 meter boven NAP, maar als het niet hard en dagenlang gaat regenen in het stroomgebied van de rivier voorziet Rijkswaterstaat voor zondag verdere daling naar 6.85 meter boven NAP. Er wordt in Nederland noch in Duitsland regen van grote betekenis voorspeld.

Er is nog lang geen sprake van een laagste vaardiepte ooit, want de Rijn voert woensdag nog 789 kubieke meter water per seconde af, terwijl er in 1947 nog maar een vaardiepte van 620 kuub per seconde over was. Dat komt doordat de rivierbodem in de loop der jaren is gezakt.

De scheepvaart ondervindt echter wel veel hinder van de lage waterstand, want daardoor wordt de vaargeul steeds smaller. Inhalen en passeren is al enige tijd verboden, net als afmeren aan diverse kades. Het is erg druk op Waal en Rijn, omdat schepen niet veel lading tegelijk mee kunnen nemen vanwege de diepgang.

Of registreer je om te kunnen reageren.