Home

Nieuws 243 x bekeken

Wageningen UR bepaalt fosfaataanzet en -behoefte van varkens

Zoetermeer – Wageningen UR gaat de opname van fosfor door de varkens en de relatie tussen opname en vastlegging van fosfor opnieuw bepalen.

Het onderzoek dat 270.000 euro moet kosten wordt gefinancierd door het Productschap Vee en Vlees, het Productschap Diervoeders en het ministerie van ELI.

Het onderzoek is noodzakelijk omdat de huidige normen voor fosfaat en fosfaatbenutting van varkensvoeders zijn gebaseerd op gegevens uit de jaren negentig. Sinds die tijd is er veel veranderd. De groeicapaciteit is toegenomen, de lichaamssamenstelling van de varkens is veranderd. Bovendien worden er veel meer beren gemest als in die tijd.

In het onderzoeksproject wordt gewerkt met zeugjes en beertjes die worden gevoerd met voeders met verschillende fosfaatghalten. Het onderzoek is van belang in verband met de doelstelling om via het voer een fosfaatreductie in de mest te realiseren.

Of registreer je om te kunnen reageren.