Home

Nieuws 595 x bekeken 1 reactie

Waarschuwing voor bezuiniging op voedselveiligheid

Den Haag - Nederland en andere Europese lidstaten moeten zorgen dat ze genoeg kennis en kunde houden om risico’s op gebied van voedselveiligheid te kunnen beoordelen.

“Als we daar op bezuinigen, creëren we de volgende crisis”, zegt directeur Catherine Geslain-Lanéelle van de Efsa. De topvrouw van het Europese voedselveiligheidsagentschap in Parma was dinsdag in Nederland om te praten met Nederlandse deskundigen van ondermeer voedselveiligheidsinstituut Rikilt, het Rijksinsituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Voedsel en Waren Autoriteit. De Efsa is voor een groot deel afhankelijk van de nationale voedselveiligheidsinstituten als het gaat om gegevens en kennis.

Geslain zegt dat de Efsa de komende jaren een efficiëntieslag moet maken, ook al blijft de begroting van het instituut op peil. Zij werkt samen met de Europese Commissie aan een model om het bedrijfsleven mee te laten betalen aan onderzoek, dat gedaan moet worden voor de toelating van producten die een impact kunnen hebben op de voedselveiligheid. Hoe groot die bijdrage van het bedrijfsleven zou moeten zijn, is nog onbekend, maar volgens haar staat het bedrag in geen verhouding tot de kosten die bedrijven moeten maken voor de ontwikkeling van producten. “Als wij daardoor onze procedures kunnen versnellen, levert dat ook voor de bedrijven winst op.”

Ze weerspreekt de suggestie dat de Efsa te veel de oren zou laten hangen naar de industrie. “Als dat zo was zouden we toch niet 80 procent van de gezondheidsclaims op voedingsmiddelen hebben afgewezen”, zegt ze. “We krijgen kritiek van de industrie en van belangenorganisaties. En soms ook van parlementen. Dat is ook logisch, want we werken op een terrein dat iedereen belangrijk vindt: namelijk wat er op ons bord komt." Ze raakt niet geërgerd door de aanhoudende kritiek, “maar ik kan mijn tijd nuttiger besteden, dan met het weerleggen van de kritiek”, aldus Geslain.

Een van de successtory’s is de terugdringing van het aantal salmonellabesmettingen in Europa. Het zijn niet zo zeer de maatregelen van de Efsa, die zorgen voor een verlaging van het aantal besmettingen, maar wel de voortdurende monitoring en terugkoppeling. Door de informatie die in alle lidstaten wordt verzameld, bouwt de Efsa veel kennis op die kan worden gebruikt bij de bestrijding van ziekmakende bacteriën.

Ten tijde van de Ehec-crisis bleek dat de Efsa - in samenwerking met het Europese centrum voor ziektebeheersing (ECDC) - aan Egypte kon vertellen dat de bacterie die verantwoordelijk was voor de epidemie in Duitsland al eerder was aangetroffen bij patiënten die Tunesië en Egypte hadden bezocht. Terwijl de Egyptische autoriteiten ervan overtuigd waren dat de bacterie bij hen niet voorkwam.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ja , hoor het volgende instituut dat het bedrijfsleven instand mag gaan houden, ten koste van de kleine ondernemer, Ga zo door Z.L.T.O. En je MULTINATIONALE bedrijven hebben de macht.
    Vergeet niet dat je mensen nodig hebt met geld. om je producten te vreten.!!! Gezond of niet.

Of registreer je om te kunnen reageren.