Home

Nieuws 210 x bekeken

WTO zet wisselkoersmanipulatie op de agenda

Genève – De Wereldhandelsorganisatie (WTO) zet de relatie tussen handel en wisselkoersbeleid op de agenda.

In maart zal de Geneefse organisatie een bijeenkomst over het onderwerp organiseren. Brazilië beschuldigt de VS van handelsverstorende wisselkoersmanipulatie dat met name de agrarische export van het land dwars zit. De VS beschuldigt op zijn beurt China ervan de waarde van de yuan kunstmatig laag te houden om de invoer te beperken en de uitvoer op te voeren.

Dat laatst volgens de Amerikaanse regering het grote handelstekort dat de VS heeft met China. Tot en met september dit jaar bedraagt het handelstekort met China 217,3 miljard dollar (160,9 miljard euro).

De WTO onderzoekt of eventuele wisselkoersmanipulatie volgens de huidige regels reeds verboden is. Zo niet, dan eist de Braziliaanse vertegenwoordiger bij de WTO Roberto Azevedo dat nieuwe regels worden aangenomen. Of de Amerikaanse regering zo ver wil gaan is onbelend.

De waarde van de yuan is overigens sinds juni 2010 met zo’n 10 procent gestegen tegenover de dollar, zonder een voor de VS positief effect op de handelsbalans.

Of registreer je om te kunnen reageren.