Home

Nieuws 194 x bekeken

Vragen bij veldproef met muggen

Doetinchem - Hoe kun je een verstandige veldproef doen met gemanipuleerde muggen, om te zien of via die weg de verspreiding van ziektes kan worden teruggedrongen?

Het is een vraag die Amerikaanse onderzoekers opwerpen in het wetenschappelijk tijdschrift Science van deze week. De onderzoekers zeggen dat het onderzoek nu in zo’n ver stadium is, dat veldproeven eigenlijk nodig zijn. Maar aan het loslaten van gemanipuleerde muggen in het wild, zitten veel haken en ogen. Om het effect van de aanpassing bij de mug te meten, moet er ook een controlegebied zijn, waar wilde muggen hun gang kunnen gaan. Maar als de gemanipuleerde mug geen ziektes of minder ziektes overbrengt, kan het zijn dat de ziektedruk door de wilde muggen in een ander gebied juist verhoogt.

Er zijn al wel veldproeven gedaan met muggen die genetisch veranderd waren, waardoor muggen onvruchtbaar worden. Bij een proef op de Kaaiman Eilanden werd een vermindering gerealiseerd van 80 procent onder de muggenbevolking. De gemanipuleerde muggen kunnen worden ingezet tegen knokkelkoorts. Volgens de onderzoekers is het aan de beleidsmakers te beslissen of er grootscheepse veldproeven moeten worden gedaan, voordat de muggen daadwerkelijk worden ingezet. Ondertussen doorgaan met kleinschalige proeven, zeggen de onderzoekers.

Of registreer je om te kunnen reageren.