Home

Nieuws

'Vorming fruitgigant Baywa goed voor telers'

Bonn – De sterke groei van het Duitse Baywa door de geplande overname van het Nieuw-Zeelandse fruithandelsbedrijf Turners & Growers is goed voor telers. Dat zegt de Duitse organisatie voor groente- en fruittelers BVEO.

Baywa schaart zich door de geplande overname net onder de grootste handelsbedrijven in fruit ter wereld. De omzet zou na deze stap groeien van naar schatting ruim 100 miljoen dit jaar tot meer van 500 miljoen euro.

Karl Schmitz, directeur van de Duitse telersorganisatie BVEO, ziet voordelen aan de overname. “Baywa kan nu zelf plannen wanneer het Nieuw-Zeelandse importfruit op de markt komt. De overlap met het Duitse seizoen kun je verkorten. Je kunt dat beter zelf doen, dan dat de concurrentie dit doet.” Ook ontstaat er met het wereldwijde netwerk van Turner & Growers (T&G) meer kans te exporteren naar bijvoorbeeld de Aziatische markt. T&G fuseerde in 2003 met Enza en heeft 45 vestigingen in verschillende werelddelen.

Schmitz vergelijkt Baywa met de oude handelscoöperatie Cebeco in Nederland. Baywa is al groot in akkerbouw en energie, maar krijgt nu ook een sterke positie in fruit. Met telersorganisatie WOG Raiffeisen heeft Baywa een intensieve samenwerking. Vanwege de GMO-erkenning zijn de 600 Duitse fruittelers in deze afzonderlijke vereniging gaan bundelen. Ook verkoopt Baywa het fruit van andere telersorganisaties, waardoor de positie in het Duitse fruit waarschijnlijk groter is dan de officiële omzet, denkt Schmitz.

Baywa krijgt door de overname licenties in handen van Jazz, een wereldwijd succesvol nieuw appelras. Schmitz verwacht dat Baywa dit ras zal onderbrengen in het Consortium Deutsches Obstsorte, waar coördinatie plaatsvindt van nieuwe rassen met zes andere telersverenigingen. Baywa is ook licentiehouder voor het ras Kanzi, net als Fruitmasters in Nederland.

Baywa investeerde in 2009 met veiling Haspengouw in een sorteer- en verpakkingslijn voor Conferenceperen. De verdere commerciële samenwerking lijkt nog geen vorm gekregen te hebben, maar Haspengouw lijkt op de eerste rij te zitten in de handel met Baywa.

Nederlandse veilingen reageren verbaasd en willen afwachten met een reactie op wat deze overname betekent voor telers. Volgens Duitslandkenner Willem Baljeu (oud-directeur van handelskoepel Frugi Venta) zet de concentratie op de markt hiermee door, al lijkt Fruitmasters met de verkoop van importdochter Indigo juist een andere kant op te bewegen. “Baywa is een hele sterke partij op de Duitse markt. Het is goed voor Turners & Growers hierop mee te liften. Ze zijn in het voordeel met Duitse eigenaren op de Duitse markt.” De overname kan andere overnames aanzwengelen, denkt hij. “Andere organisatie zullen nu ook moeten bewegen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.