Home

Nieuws 216 x bekeken

'Voorspellingen horrorwinter zijn onjuist'

Groningen – De voorspellingen over een mogelijke ”horrorwinter” die her en der in de media opduiken, zijn uit de lucht gegrepen. Dat zegt Wim Klaassen, meteoroloog aan de Rijksuniversiteit van Groningen.

Meer dan tien dagen vooruit valt weer niet te voorspellen. Meteorologen moeten zich dat aantrekken, vindt Klaassen. ’Dat het klimaat op de lange termijn verandert, is volgens hem wel zeker. Meteorologen zouden dat beter moeten leren uitleggen.

De voorspellingen over de horrorwinter zijn onder meer gebaseerd op metingen van het aantal zonnevlekken en patronen in de temperatuur van oceaanstromen, ook wel bekend als El Nino. Klaassen: ’Dat zijn objectief meetbare waarden die wel enige voorspellende waarde hebben. Op basis daarvan kun je zeggen dat er een iets verhoogde kans is op een relatief koude winter. Maar dat is iets heel anders dan een horrorwinter, meent Klaassen.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.