Home

Nieuws 226 x bekeken

Voedingscentrum wil flexibele houdbaarheidsdatum van vlees en zuivel

Den Haag – Het Voedingscentrum dringt aan op kleinere porties van met name vlees, zuivel en rijst met een flexibele houdbaarheidsdatum in supermarkten.

Dit zou de verspilling van voedsel moeten tegen gaan. Dat schrijft het Voedingscentrum in samenwerking met denktank Agro & Co en Stichting Milieu Centraal in de onlangs verschenen uitgave Voedselverspilling: Miljarden in de prullenbak.

Het bij supermarkten aandringen op kleinere porties en de houdbaarheid van producten te verlengen, zijn de voornaamste maatregelen die effect kunnen hebben. Op voorverpakte bederfelijke producten, zoals vlees, zuivel en eieren staat een TGT-datum (’te gebruiken tot’). Ook voor deze producten zou het goed zijn als consumenten niet de houdbaarheidsdatum gebruiken als richtlijn maar de eigen zintuigen. Kijken, ruiken, voelen en proeven is het advies van drie betrokken organisaties.

Uit onderzoek blijkt dat consumenten vooral veel vloeibare zuivel, brood, rijst en pasta weggooien. De aanpak van het verspillen van voedsel staat steeds meer in de schijnwerpers omdat het slecht is voor het milieu en het kost geld. De verspilling van vlees, rijst en zuivel hebben de meeste aandacht omdat deze producten een hoge bijdrage leveren aan de milieubelasting.

Of registreer je om te kunnen reageren.