Home

Nieuws 493 x bekeken 4 reacties

Vleesvee bijna antibioticavrij

IJsselsteijn- Vleesveehouders gebruiken gemiddeld slechts 0,95 dierdagdosering aan antibiotica. Daarmee is het antibioticagebruik minder dan een zesde van de melkveehouderij.

Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Heijdra Vleesvee in IJsselsteijn. Op slechts 7,4 procent van de bedrijven worden derde- of vierde generatiemiddelen toegepast. "Dit zijn cijfers waar we in de markt wat mee kunnen", stelt LTO rundvlees vakgroepvoorzitter Ko Brooijmans. Hij voorziet op basis hiervan zelfs kansen voor een apart marktsegment. "Het gebruik van de laatste redmiddelen in de humane zorg is erg laag, en dat ondanks de geringe kennis die vleesveehouders van medicijnen hebben. Dan zijn ze ook wel geheel te bannen."

Voor zijn vakgroep zijn de resultaten aanleiding om voluit erop in te zetten dat de registratie van het antibioticagebruik bij vleesvee apart gaat geschieden van het melkvee.

In totaal hebben 180 ondernemers hun cijfers verstrekt, dat is meer dan voldoende om de resultaten statistisch betrouwbaar te maken. De resultaten kwamen vrij in een onderzoek naar de duurzaamheid van de (rood) vleesveesector. Het onderzoek is uitgevoerd door vijf Wageningse studenten in de laatste fase van hun Masteropleiding. Daarmee zijn voor het eerst cijfers bepaald bij zoogkoeien- en stierenhouders.

Laatste reacties

 • a.t.herwijnen

  Is dat onderzoek in te zien

 • abtje

  Wat een flutonderzoek weer. Zware gebruikers doen niet mee. Ik als melkveehouder kom aan 0,7, dus uit mijn vergelijking zijn vleesveehouders grotere gebruikers dan ik als melkveehouder.
  Echt weer een Wageningen onderzoek. Vleesvee gebruikt minder, nu nog even de cijferbij erbij fabriceren. En ook weer geregeld.
  Wat in de vleesvee echt zoden aan de dijk zet is het teruglopen van dikbillen.
  Minder keizersnedes en minder longproblemen. dat scheelt AB.

 • Mozes

  Derde en vierde generatie antibiotica wordt in de melkveehouderij helemaal niet gebruikt.

  Abtje, gebruik jij helemaal geen droogzetters? Droogzetters zijn goed voor 3,4 dierdagdoseringen per jaar. Als jou dierdagdosering maar 0,7 is betekent dit dat je op minder dan een kwart van de koeien droogzetters gebruikt en dan ook helemaal niet meer ergens anders voor gebruikt. Nooit mastitis, nooit tussenklauwontsteking, nooit baarmoederontsteking, enz.
  Reken het nog eens na.

 • abtje

  @Mozes In medirund.nl kan je het voor je eigen bedrijf zien.
  Je hebt zelf ook een lely melkrobot, als ik een koe droogzet en de geleidbaarheid is het hele jaar vlak, dan geen AB. Is er een kwartier onrustig, dan een ipv vier injectoren. En met het Deense systeem pak je een hoop preventief an ipv curatief.

Of registreer je om te kunnen reageren.