Home

Nieuws

Vleessector verwacht weinig van Russisch lidmaatschap WTO

Zoetermeer – De Russische toetreding tot de WTO betekent zeker niet automatisch een stimulans voor de Nederlandse vleesexport.

Rusland kan de import van vlees binnen de regels van de WTO tegenhouden met het handhaven of invoeren van fytosanitaire eisen. Dat zegt een woordvoerder van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren.

Volgens de organisatie heeft China een gevaarlijk precedent te scheppen. Het Aziatische land ging net als Rusland akkoord met verlaging van invoertarieven maar stuurt de import met de inzet van door politieke of economische motieven ingegeven fytosanitair beleid.

Niettemin stelt de organisatie dat de uitgangspositie is verbeterd, en dat Rusland mogelijk als onderdeel van een op regels gebaseerd handelssysteem geneigd zal zijn het fytosanitaire beleid te hervormen.

Alle lidstaten van de WTO zijn akkoord met de toetredingsvoorwaarden en zullen formeel in december stemmen of Russische toetreding. Rusland handhaaft volgens de voorwaarden invoerquota voor vlees maar brengt het invoertarief voor rundvlees geleverd binnen het quotum omlaag tot 15 procent. Buiten het quotum komt het invoertarief op 55 procent.

Binnen het quotum kan varkensvlees gratis geleverd worden en daarbuiten wordt straks 65 procent betaald. Vanaf 2020 vervalt het quotum op varkensvlees compleet en wordt een vlaktaks van 25 procent ingesteld. Binnen het quotum komt het invoertarief voor specifieke onderdelen van pluimvee op 15 procent en daarbuiten op 80 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.