Home

Nieuws

Verschillende belangen bij investeringen ontwikkelingslanden

Den Haag – Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft andere belangen bij ontwikkelingshulp dan het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Dat blijkt tijdens een debat over landbouw in ontwikkelingslanden in de Tweede Kamer. Staatssecretaris Ben Knapen van Buitenlandse Zaken heeft bij investeringen in ontwikkelingslanden als doel de lokale bevolking van de landen te helpen. Dit geldt ook voor ondersteuning aan Nederlandse bedrijven die willen investeren in ontwikkelingslanden. “Het gaat om de ontwikkeling in de ontwikkelingslanden. Het Nederlandse bedrijfsleven is voor ons een middel om dit te realiseren en geen doel”, aldus Knapen.

Voor het ministerie van landbouw speelt het belang dat de Nederlandse bedrijfsleven ook voordeel kan halen uit de ontwikkelingen in deze landen. Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw benadrukt daarbij dat wanneer er ontwikkelingsgeld aan te pas komt, dat het project dan ook voor de lokale bevolking voordeel moet bieden. “Er gelden hierbij heel strenge regels. Het moet duurzaam, maatschappelijk verantwoord en bijdragen aan de lokale ontwikkeling”, aldus Bleker.

Nederland heeft bewust de keuze gemaakt om bij ontwikkelingshulp te focussen op voedselzekerheid. “Er moet 70 procent meer voedsel worden geproduceerd om honger te voorkomen. Daarnaast behoren boeren in ontwikkelingslanden tot de allerarmsten van de bevolking”, zegt Knapen. Hij voegt er aan toe dat Nederland ook iets te bieden heeft als het gaat om voedselproductie. “Nederland heeft veel kennis en kunde en naam en faam als het gaat om ontwikkeling van de landbouw en de vermarkting van agrarische producten”, aldus Knapen.

Of registreer je om te kunnen reageren.