Home

Nieuws 219 x bekeken 2 reacties

'Vermindering antibioticagebruik verloopt goed'

Den Haag - Met de huidige aanpak om het antibioticagebruik in de veehouderij te verminderen is de sector op de goede weg. "Maar we zijn er nog niet'', schrijft staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) mede namens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer.

Halverwege dit jaar lag het antibioticagebruik 32 procent lager dan in 2009. De doelstelling voor dit jaar van een reductie met 20 procent is daarmee ruimschoots behaald. "In 2013 moet het gebruik 50 procent lager zijn dan in 2009."

Door het grootschalige gebruik van antibiotica bij veehouders dreigen steeds meer bacteriën resistent te worden. Deze bacteriën kunnen via bijvoorbeeld kippen- of varkensvlees verspreid worden naar mensen. Het komt steeds vaker voor dat zieke mensen met die bacteriën immuun zijn voor bepaalde antibiotica, waardoor ze niet geholpen kunnen worden.

In september kondigde het kabinet extra maatregelen aan om het gebruik terug te dringen, zoals dat alleen nog zieke dieren behandeld mogen worden met zwaardere antibiotica en niet meer de hele groep.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Mooi resultaat zou ik zeggen. Tevens toont het aan dat de veehouders jaren lang te veel betaald hebben aan medicatie, want ik heb nog nergens gelezen, dat de productie en/of het uitval percentage drastisch is verslechterd. Zuo de voorlichting dan altijd het zekere voor het onzekere hebben genomen en onder het MOM van > Baat het niet het schaadt ook niet< antibiotica hebben aanbevolen als het >Wonder middel< tegen slechte maktprijzen en hoge voerkosten?

  • no-profile-image

    @Han

    De uitval hoeft niet drastisch te verminderen om een koppelkuur financieel uit te laten komen. Eén kuur kost mij in veel gevallen minder dan één dood dier en als de groei verbeterd kan een kuur al snel uit.

    Gelukkig beseffen ook veel mensen dat het gebruik van antibiotica terug moet en lukt dat ook.

Of registreer je om te kunnen reageren.