Home

Nieuws

Verlaging kredietstatus waarschijnlijk weinig invloed op beleid Rabobank

Utrecht – Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s heeft het kredietwaardigheidsoordeel van de Rabobank verlaagd van AAA naar een AA-status met stabiele toekomstverwachting. De verlaging heeft naar verwachting geen of zeer weinig invloed op de kredietverlening. Rabobank blijft de meest kredietwaardige private bank ter wereld.

De Rabobank had in 2010 zo’n 29,1 miljard euro bij boeren en tuinders uitstaan. Standard & Poor’s heeft de systematiek achter zijn kredietwaardigheidsoordelen gewijzigd, vanwege nieuwe inzichten na de kredietcrisis in 2008 en de monetaire crisis die momenteel plaatsvindt. Ook concurrenten Moody’s en Fitch vinden de Rabobank de kredietwaardigste private bank.

Een lagere kredietbeoordeling leidt er normaliter toe dat de betreffende bank een hogere rente dan voorheen moet betalen bij het aantrekken van kapitaal. Omdat de relatieve verhoudingen vrijwel gelijk blijven, lijkt de kans hierop beperkt. Er hoeven dus geen hogere leenkosten doorberekend te worden aan de klant , aldus een woordvoerder, die de markt wel onvoorspelbaar noemt.
Rabobank heeft voor 2012 een kapitaalbehoefte van 33 miljard euro. Omdat de laatste jaren meer is binnengekomen dan feitelijk nodig, is de kapitaalsbehoefte al gedekt. Vorig jaar slaagde de bank erin 14 miljard euro meer dan de directe behoefte op te halen. De bank verwacht 20 tot 25 miljard op te kunnen halen.

Het aangetrokken kapitaal kan niet altijd in goed renderende leningen aan klanten worden omgezet, maar de onrust op kapitaalmarkten maakt dat banken zich nu richten op liquiditeit. Banken vertrouwen elkaar niet en daarom hebben sommige banken minder of beperkt toegang tot de kapitaalmarkt.

Vrijwel alle banken die Standard & Poor’s herwaardeerde, krijgen een verlaging van het kredietoordeel te verwerken. Het oordeel over ABN Amro en ING bleef vrijwel gelijk op A met een stabiele verwachting. Daarmee staan de banken qua degelijkheid nog altijd gelijk aan bijvoorbeeld de Duitse marktleiders Deutsche Bank en Commerzbank en het Britse Barclays.

Of registreer je om te kunnen reageren.