Home

Nieuws

Verhagen: proefboringsputten voor gas gebruiken voor aardwarmte

Den Haag - Putten die ontstaan bij proefboringen naar gas kunnen gebruikt worden als warmwaterbron voor aardwarmte.

Dat zegt minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie in reactie op kamervragen. “Als bij een proefboring geen gas wordt aangetroffen, betekent dat bijna automatisch dat in de put water zit. Deze put kan dan in principe gebruikt worden om warm water naar boven te pompen”, aldus Verhagen. Voordeel van deze gebruiksmogelijkheid van de put is dat er vooraf geen risico ligt bij partijen, zoals tuinders, die geïnteresseerd zijn in aardwarmte. Voordeel voor gasbedrijven is dat een proefboring waarbij geen gas wordt gevonden, toch nog economisch geëxploiteerd kan worden. “Dit verlaagt de economische drempel in de besluitvorming rondom proefboringen naar gas en is dus indirect een stimulans voor het mijnbouwklimaat”, aldus Verhagen.

Het dubbeldoel van de boringen geldt niet voor proefboringen naar schaliegas, omdat deze niet geschikt zijn voor de injectie van water. Minister Verhagen heeft ook toegezegd een bijdrage te leveren aan het oplossen van het probleem van ‘bijvangst’ voor tuinders die aardwarmte willen gebruiken. Soms komt naast warm water ook gas of olie uit de bodem, wat leidt tot hoge kosten om de koolwaterstoffen te scheiden van het water. “Ik financier samen met het Productschap Tuinbouw, vanuit het programma Kas als Energiebron, het onderzoek naar de ontwikkeling van de technische oplossing”, aldus Verhagen. Ook is via de MEI-regeling geld beschikbaar voor onderzoek naar oplossingen.

Of registreer je om te kunnen reageren.