Home

Nieuws 284 x bekeken 3 reacties

'Verdubbeling van de vraag naar voedsel tot 2050'

Minneapolis - De vraag naar voedsel verdubbelt tussen nu en het jaar 2050. Dat blijkt uit een nieuwe studie uitgevoerd onder leiding van professor David Tilman van de Universiteit van Minnesota.

Eerdere projecties van VN-agentschap FAO gingen nog uit van een vraagtoename van 70 procent. De studie is online gepubliceerd door het prestigieuze PNAS. Wanneer de productie zich aanpast aan de vraag en op dezelfde wijze blijft plaatsvinden, zal ook de uitstoot van broeikasgassen verdubbelen, aldus Tilman, met desastreuze gevolgen voor het milieu. Volgens Tilman zullen arme landen land vrijmaken voor de landbouw. Dit gaat vaak ten koste van de biodiversiteit, bijvoorbeeld door het kappen van bossen.

Om aan de toenemende behoefte te voorzien zullen ze de komende 40 jaar een gebied zo groot als de VS landbouwklaar moeten maken. Door intensief- en stikstof-efficiënt te boeren kan de productie volgens Tilman worden opgevoerd met minder schade voor het milieu dan de extensieve productiemethoden die in ontwikkelingslanden domineren.

Volgens Tilman is het noodzakelijk intensieve, professionele landbouw in ontwikkelingslanden te stimuleren. “Onze analyses laten zien dat we de meeste van ecosystemen op aarde kunnen redden door arme landen op deze wereld te helpen zichzelf te voeden”, aldus Tilman. Daarbij kan volgens Tilman gekeken worden naar strategisch gekozen gewassen, waarbij gedacht kan worden aan gewassen waar de grote veredelaars continu voor veredelen. Nu domineren in arme landen vaak teelten waarop nauwelijks door de grote veredelaars wordt veredeld, omdat dit weinig oplevert.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Geef de boeren een goede prijs en er komt voedsel in overvloed.

 • no-profile-image

  Weer zo een professor die niet in de werkelijkheid leeft.In Minnesota bij zijn deur,en de rest van Amerika wordt al 40%van de mais niet voor voeding gebruikt maar voor nuttelose ethanolproduktie.Al gebruikt men 100%van de Amerikaanse mais voor ethanol dan wordt nog maar 4%van de Amerikaanse aardolie vervangen!!!!! De nodige oppervlakten voor biobrandstoffen zijn gigantisch Electrische auto's hebben de toekomst opgewekt met zonnepanelen.

 • no-profile-image

  Zeg denker,met een zonne paneel krijg ik mn land niet geploegt en Amerika is nog steeds de grootste graan exporteur in de wereld laat ze dan wat in de ethanol draaien.
  Anders moeten ze nog meer olie importeren en word dat voor ons ook weer duurder.
  Ik ben het met peerke eens ,want als we willen is er voor 20 miljrd mensen voedsel ,maar dan moet het wel wat meer op gaan brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.