Home

Nieuws

Veeverzamelplaatsen gaan alleen met QLL-gecertificeerde bedrijven werken

Den Haag - Veeverzamelplaatsen werken per 1 januari 2012 uitsluitend nog met veetransporteurs die gecertificeerd zijn volgens het Quality System Livestoch Logistics (QLL).

Dat schrijft staatssecretaris Henk  Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Tot september van dit jaar was 70 procent van de verzamelplaatsen en 60 procent van de lange afstandvervoerders gecertificeerd. IKB-slachterijen en veebedrijven mogen sinds dit jaar ook alleen nog met QLL-gecertificeerde vervoerders werken. In totaal zijn ongeveer 300 bedrijven gecertificeerd volgens het QLL-systeem.

QLL is ontstaan uit het samenvoegen van vijf kwaliteitssystemen voor het verzamelen en vervoeren van dieren. In het bestuur van de organisatie zitten vertegenwoordigers van Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV), LTO Nederland, varkenshoudersvakbond NVV, veehandelarenorganisatie NBHV, supermarktorganisatie CBL en veetransporteurs NBW, Saveetra en Veetrans. De organisatie wordt geleid door een onafhankelijk voorzitter. In het Centraal College van Deskundigen (CCvD) van de organisatie zitten naast de organisaties die ook vertegenwoordigd zijn in het bestuur ook vertegenwoordigers van de Dierenbescherming, KNMvD en Veepro.

QLL omvat voorschriften over het transport en verzamelen van landbouwhuisdieren. Naast de wettelijke eisen stelt QLL ook extra eisen. De eindverantwoordelijkheid over de controles ligt bij de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De VWA krijgt overzichten van de controles en sancties. Recent werd één deelnemer geschorst omdat hij zich niet aan de voorwaarden van QLL hield.

Bleker geeft aan dat hij eventuele versoepelingen van de controles, waar de Tweede Kamer om gevraagd heeft, pas doorvoert als blijkt dat het huidige systeem goed werkt en borging is gegarandeerd. De staatssecretaris zal hierover uiterlijk 1 juni 2012 een besluit nemen.

Of registreer je om te kunnen reageren.