Home

Nieuws 602 x bekeken 2 reacties

Veegerelateerde MRSA krijgt de overhand

Bilthoven – De veegerelateerde MRSA is de meest voorkomende MRSA stam. Dit blijkt uit verschillende studies naar het aandeel MRSA dat van dieren komt (LA-MRSA) en de niet-veegerelateerde vorm.

Uit de nationale surveillance programma’s in Nederland blijkt dat 40 procent van alle MRSA-besmettingen veegerelateerd zijn. Uit een studie onder MRSA-isolaten van 24 laboratoria uit zeventien landen bleek echter dat 18 procent van alle MRSA-isolaten in Nederland veegerelateerd te zijn. ”Dit getal is duidelijk lager dan de 40 procent maar dit ligt aan de onderzoeksmethode die is gebruikt (één monster per bedrijf). Wij gaan uit van 40 procent als reëel getal aangezien we meerdere dier en omgevingsmonsters per bedrijf hebben gebruikt”, zegt Els Broens van het RIVM.

Varkenshouders en kalverhouders hebben een vergrote kans om besmet te raken met de LA-MRSA bacterie. Uit studies blijkt dat 50 procent van de varkenshouders drager zijn van LA-MRSA. Bij vleekalverhouders is dat 33 procent.

Daarnaast wordt de LA-MRSA bacterie steeds vaker gevonden bij mensen die niet met dieren in contact zijn. ”We hebben mogelijk te maken met nieuwe transmittieroutes van de LA-MRSA. Maar we hebben nog geen idee welke dat zijn”, volgens Jan Kluytmans van het VU Medisch Centrum. Kluytmans vindt de reductie in antibiotica een goed begin. ”Maar dit is te weinig. We moeten echt toe naar een fractie van het huidige antibioticagebruik om het groeiende aandeel van LA-MRSA de kop in te drukken”, aldus Kluytmans.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  R. van Disseldorp-Sweep

  Wij wonen erg kort bij een varkensbedrijf. Hiervan is bekend dat de eigenaar met zoon al de mrsa bacterie hebben.
  Mijn vraag is, wanneer zullen de omwonende deze bacterie hebben. Longproblemen die door deze varkens veehouderij mede verantwoordelijk zijn, zijn al geconstateerd.
  Kunnen de uitbreidingen niet stopgezet worden voordat er mensen besmet worden met de mrsa bacterie die niets met dit bedrijf te maken hebben?

 • no-profile-image

  R. van Disseldorp-Sweep

  Wij wonen erg kort bij een varkensbedrijf. Hiervan is bekend dat de eigenaar met zoon al de mrsa bacterie hebben.
  Mijn vraag is, wanneer zullen de omwonende deze bacterie hebben. Longproblemen die door deze varkens veehouderij mede verantwoordelijk zijn, zijn al geconstateerd.
  Kunnen de uitbreidingen niet stopgezet worden voordat er mensen besmet worden met de mrsa bacterie die niets met dit bedrijf te maken hebben?

Of registreer je om te kunnen reageren.