Home

Nieuws 221 x bekeken 2 reacties

Vanthemsche: Polen rooft uit Ehec-noodfonds

Sint-Katelijne-Waver - Voorzitter Piet Vanthemsche van de Belgische Boerenbond zegt dat het Europese Ehec-noodfonds wordt geroofd door Polen.

De Belgische boerenvoorman maakte zich boos over de verdeling van de gelden uit het Europese noodfonds tijdens de vakbeurs Tuinbouw Vlaanderen.

Volgens Vanthemsche zal 2011 de geschiedenis ingaan als het jaar van de Ehec-crisis, zoals 1999 het jaar van de dioxinecrisis was, 1995 de tomatencrisis en 1971 het jaar van de felle protesten tegen het Europees landbouwbeleid van Sicco Mansholt.

Vanthemsche stelt de vraag of politici tekort geschoten hebben in hun opdracht de tuinbouw te beschermen. Hij is genuanceerd over het antwoord. De Vlaamse minister Kris Peeters heeft volgens hem adequaat opgetreden door zich in te spannen voor een noodfonds, dat 227 miljoen euro omvat. "We kunnen niet zeggen dat Europa de tuinders in de steek gelaten heeft", aldus Vanthemsche.

Maar de uitwerking van het fonds laat een bittere ontgoocheling na, zegt hij. "Voor sommige nationale lidstaten blijft het doel alle middelen heiligen en dat is rampzalig voor de verdere ontwikkeling van het Europees landbouw beleid. Wanneer we vaststellen dat Polen met een overwegend niet-georganiseerde tuinbouwsector er in slaagt om meer dan 20 procent van het totale noodfonds te roven (...) en dat hun controles zijn gebaseerd op verklaringen van plaatselijke veldwachters, dan meen ik te mogen zeggen dat er iets schort aan het functioneren van de controle op de uitgaven in de Europese Unie."

Laatste reacties

  • no-profile-image

    ... eindelijk iemand die het hard op durft te zeggen, ... klasse !!

  • no-profile-image

    Verspay HPM

    Adequate en uniforme wet- en regelgeving, gekoppeld aan een efficiente controle en handhaven met als sluitstuk het naar rato bestraffen van van overtreders -en zeker de notoire- middels het ontnemen van de illegaal verworden gelden en rechten is de basis van elke rechtstaat.
    Wanneer neemt de politiek -in welk land dan ook- nou eens eindelijk haar verantwoordelijkheid?

Of registreer je om te kunnen reageren.