Home

Nieuws

Van der Zijpp: mens centraal in veehouderijdebat

Wageningen – Bij de discussie over de toekomst van de veehouderij moet veel meer aandacht zijn voor de mens. Dat vindt Akke van der Zijpp, die donderdag afscheid neemt als hoogleraar dierlijke productiecystemen van Wageningen Universiteit.

Van der Zijpp zegt dat in het verleden te veel nadruk gelegd is op efficiëntieverbetering. Voor een deel ging dat ten koste van dierenwelzijn, maar ook van het plezier voor de mensen die in de veehouderij werken. In de rapporten van Hans Alders en de commissie-Van Doorn is volgens haar te weinig aandacht voor de factor arbeid – de mens.

Volgens de hoogleraar is het van groot belang dat de humane gezondheidszorg en de veterinaire sector kennis uitwisselen. ”Ik wil nooit meer horen van iemand als Coutinho dat hij niet weet wat er in de veehouderij gebeurt.” Roel Coutinho is directeur van het Centrum voor Infectieziektenbestrijding van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Hij deed zijn uitspraak ten tijde van de Q-koortsuitbraak.

Zie ook: 'Plezier boerenvak moet terugkomen'

Of registreer je om te kunnen reageren.