Home

Nieuws 202 x bekeken

Van Heyningen: tuinbouw mist toonaangevende ondernemers

Baarn – De Nederlandse coöperatieve tuinbouwbestuurders zijn onvoldoende in staat tegenwicht te bieden aan directies. Dat vindt directeur Fred van Heyningen van Rabobank Westland, dat 4,2 miljard euro heeft uitstaan in de tuinbouw, op de AGD Topconferentie.

Van Heyningen denkt dat de sector kracht moet putten uit een intensievere samenwerking met handelsbedrijven en de detailhandel en marketing en niet uit het creëren van een merk.

Van Heyningen vindt ook dat grote vooraanstaande bedrijven onvoldoende de lijnen uitzetten in de sector. Van Heyningen denkt ook niet dat ze in staat zijn in de huidige markt een merk neer te zetten. Ze moeten professionaliseren. ”Ik zie steeds meer familiebedrijven met een financiering van 100 miljoen euro of meer. Deze bedrijven hebben de laatste jaren wel geïnvesteerd in technologische kennis, maar onvoldoende in bijvoorbeeld marketing of personeelszaken.”

De sector, van oudsher economisch de sterkste agrarische tak in Nederland, kan volgens Van Heyningen de laatste jaren juist veel leren van andere agrarische sectoren. ”Ik zie dat andere sectoren, zoals de intensieve veehouderij, maatschappelijke onderwerpen mede op de kaart zetten of omarmen, om vervolgens te zoeken naar speciale waarde toevoegende concepten.”

Van Heyningen zei tevens dat de Nederlandse tuinbouw ”vecht voor behoud van 10.000 hectare”, maar dat dit op termijn een onhoudbare doelstelling lijkt. ”Ik zie in het buitenland de productie voor lokale markten, local-for-local, in belangrijkheid toenemen. Nederlandse bedrijven zullen moeten meegaan in deze trend door ook in bijvoorbeeld Duitsland, Verenigd Koninkrijk en China te produceren.”

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.