Home

Nieuws 259 x bekeken

VWA bevestigt illegaal gebruik chlormequat in peer

Den Haag – De Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) heeft na onderzoek vastgesteld dat een perenteler illegaal chlormequat heeft toegepast in de teelt.

De VWA had een onderzoek ingesteld bij zeventien telers. Voor zover bekend is er bij slechts één teler een wettelijke overtreding vastgesteld. Volgens de VWA is er wel degelijk sprake van illegaal handelen en niet, zoals werd verondersteld, een situatie waarbij het middel is overgewaaid van een nabijgelegen perceel graan.

Het gaat om het illegale gebruik van het groeiremmende middel chlormequat. De VWA stelde een onderzoek in na een melding van Slowakije, via het Europese RASFF-systeem, dat een Nederlandse perenpartij aantrof met veel te hoge waardes. In de peren werd 1,5 milligram per kilo peer gevonden, waar 0,1 procent is toegestaan.

Het Openbaar Ministerie bereidt inmiddels een strafzaak tegen de teler voor. Hoe de aanklacht luidt, is nog niet bekend.

Of registreer je om te kunnen reageren.