Home

Nieuws 173 x bekeken

’Uitspraak maakt kruiwagens MKZ-informatie beschikbaar’

Kootwijkerbroek – De uitspraak van de Raad van State over het vrijgeven van documenten over mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek, kan een schat aan nieuwe informatie opleveren. Die verwachting heeft veehouder Henk van de Brink, die om openbaarmaking van de documenten heeft gevraagd.

De Raad van State sprak woensdag uit dat het ministerie gegevens over de vaststelling van mond- en klauwzeer in 2001 openbaar moet maken. De kern is dat het Centraal Veterinair Instituut in dit geval onder verantwoordelijkheid van het ministerie valt en dus ook valt onder de openbaarheidsregels.

”Ik kan met deze uitspraak wel twee kruiwagens aan informatie vragen”, zegt Van de Brink.
De veehouder hoopt dat het ministerie nu ruimhartig zal zijn en de gevraagde informatie zal verstrekken. Formeel heeft het ministerie zes weken de tijd om opnieuw een beslissing te nemen over de vraag van de veehouder.

Een van de gevraagde documenten betreft het voorblad van de uitslag van mond- en klauwzeer in Kootwijkerbroek. Andere uitslagberichten omvatten twee pagina’s, maar van het Kootwijkerbroekse geval is alleen de tweede pagina vrijgegeven. Het ministerie zegt niet over de eerste pagina te beschikken.

Wageningen Universiteit en Researchcentrum probeert de gevolgen van de uitspraak op een rij te zetten. Volgens een woordvoerder ligt het voor de hand dat de uitspraak niet alleen gevolgen heeft voor de processen en protocollen bij het Centraal Veterinair Instituut. Ook andere onderdelen van Wageningen UR, die wettelijke taken uitvoeren, kunnen te maken krijgen met de verplichting onderliggende stukken openbaar te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.