Home

Nieuws

Tyson Foods boekt door hogere prijzen veevoer minder winst

Springdale - Tyson Foods heeft in het afgelopen kwartaal een winst geboekt van 97 miljoen dollar (72 miljoen euro).

Dat is fors minder dan de 213 miljoen dollar (157,5 miljoen euro) winst die het bedrijf vorig jaar in deze periode boekte. Het bedrijf lijdt onder de stijging van ondermeer graan en soja, wat de prijs voor veevoer opdrijft. Topman Donnie Smith van het vleesconcern uit de Amerikaanse staat Arkansas verwacht dat over een aantal maanden de divisie die pluimveevlees maakt weer aan winstgevendheid zal winnen. Volgens Smith neemt het aanbod van kip dan door productieverlaging in de industrie af, met als gevolg dat Tyson Foods de prijzen kan verhogen.

In het afgelopen kwartaal, het laatste van Tyson’s boekjaar, verhoogde het bedrijf de prijzen voor kipproducten met gemiddeld 5 procent terwijl de prijzen voor varkensvlees en rundvlees met respectievelijk 13 en 19 procent zijn verhoogd. De consument is hetzelfde volume blijven kopen.
Hierdoor is de margedruk nu lang niet zo ernstig als in het jaar 2008.

De omzet is met 13 procent gestegen tot 8,2 miljard dollar (6,2 miljard euro), wat iets meer is dan analisten hadden verwacht. Tyson Foods verwacht voor het lopende boekjaar een gelijkblijvende omzet van ongeveer 34 miljard dollar (25,1 miljard euro). Tyson Foods verwacht een hogere winst dan in boekjaar 2011, maar noemt geen getal.

Belangrijke Amerikaanse concurrenten van Tyson Foods zijn Smithfield Foods, dat eerder een winstgroei van 21 procent boekte, en Sanderson Farms en Hormel Foods. Op de exportmarkt concurreert Tyson Foods met onder andere Vion, Cargill, Danish Crown en Tönnies.

Of registreer je om te kunnen reageren.