Home

Nieuws 255 x bekeken

Tummel in beroep tegen afwijzing overname

Schöppingen - De slachterijpartners Tummel en Tönnies gaan in beroep tegen de weigering van het Bundeskartellamt om de bundeling van hun bedrijven goed te keuren.

Volgens directietopman Ralf Tummel van het gelijknamige bedrijf in Schöppingen is de kans dat de fusie door de rechter anders wordt beoordeeld dan door de kartelwaakhond wel degelijk aanwezig. Waarnemers in de sector bewtijfelen dat. Vleesmarktanalist Dietmar Weiss van landbouwmarktbureau AMI in Bonn meent dat op de afwijzing van de mededingingsautoriteit gezien de situatie in de zeugenverwerking weinig af te dingen valt. Ook vanuit de optiek van de varkenshouders is het besluit positief.

Weiss: ”Het schrikbeeld voor de leveranciers is de concentratie van de verwerking zoals die in Denemarken en in Nederland is te zien.” Varkenshoudersorganisatie ISN gaf daarom afgelopen voorjaar meteen al te kennen dat het weinig ingenomen was met overnameplannen van Tönnies. Op basis van een eigen onderzoek gaf de ISN aan, dat het overgrote deel (90 procent) van de Duitse slachtzeugenmarkt in handen is van maar vijf bedrijven met Tönnies op de onbetwist eerste plaats met een aandeel van krap 44 procent. De concentratie op de zeugenmarkt is zo bekeken nog aanzienlijk groter dan die op de vleesvarkensmarkt waar de vijf grootste concerns een aandeel hebben bereikt van 61 procent.

Mede door het beroep dat zal worden aangetekend blijft vooralsnog ook open wat de alternatieven zijn voor de fusie. Slachterijconcern Westfleisch, dat in dezelfde regio is gevestigd, lijkt de meest aangewezen tweede keus. Dit liet de verwerking van de slachtzeugen al in looncontract uitvoeren bij Tummel. De overnameplannen van Tönnies leidden er echter toe dat Westfleisch deze samenwerking met ingang van 2012 beëindigt.


Of registreer je om te kunnen reageren.