Home

Nieuws 1474 x bekeken

‘Tulpentsaren’ eisen zeven ton van ING Bank

Bovenkarspel – Het management van het failliete bloembollenbedrijf New Tulip BV eist in een rechtszaak minimaal 700.000 euro schadevergoeding van ING Bank.

Volgens de eigenaren van New Tulip BV, Wim en Piet Visser en hun vader (lokaal wel bekend als de ‘tulpentsaren’) liet ING Bank het bedrijf in 2008 ten onrechte failliet gaan.

New Tulip BV is in feite een voortzetting van de bekende firma J. Visser en Zonen. Dit bedrijf ging in 2006 ten onder na grootschalige fraude bij bloembollenmakelaar SBC. Het nieuwe bedrijf was formeel eigendom van een financier, maar werd geleid door de broers Visser. Het bedrijf kwam door vorderingen uit het vorige faillissement opnieuw in de problemen.

De financier vroeg daarom in 2008 bij ING Bank 200.000 euro extra krediet aan. De bank ging akkoord op voorwaarde dat het een eerste pandrecht kreeg. De financier stelde later voor de bollenkraam te verkopen, zodat de New Tulip BV schulden aan crediteuren, de bank en de financier zelf zou kunnen aflossen.

Vader Visser had inmiddels 700.000 aan verpande leningen verschaft en het derde pandrecht verkregen. De vader was om twee redenen niet bereid akkoord te gaan met verkoop van de bollenkraam. Ten eerste zou de vader met het derde pandrecht weinig of niets van de opbrengst van de bollenkraam krijgen en bovendien wilde de vader dat het bedrijf voortgezet wordt. Zonder bollenkraam was het bedrijf in feite waardeloos. Vader was wel bereid zelf de schuld bij ING Bank af te lossen zodat het bedrijf voorlopig financieel weer op orde zou zijn.

De bank weigerde echter en liet het bedrijf failliet gaan.

De executieveiling van de bollenkraam die volgde - met veel nieuwe en nog bekende rassen - leverde volgens Wim Visser nog geen vijfde op van de opbrengst van de bollen een jaar eerder. “Het bedrijf had geen inhoud en geld meer. Het doek viel”, aldus Visser, die sindsdien werkloos is.

De bank claimt te hebben gekozen voor een executieveiling, omdat ook met de investering van de vader het bedrijf uiteindelijk failliet zou zijn gegaan en het derde pandrecht dus ook niets had opgeleverd. De vader bestrijdt dit, omdat de inventaris alleen al een verzekeringswaarde van 1,3 miljoen euro had.

In een aparte zaak probeert de familie Visser de rechter vast te laten stellen dat ING Bank onterecht zaailingen die formeel niet onder het faillissement vielen, heeft geveild. De verdwenen zaailingen, waaronder de variëteiten George Bush en Vladimir Poetin, zijn volgens Visser zeker enkele tonnen op de markt waard.

Of registreer je om te kunnen reageren.