Home

Nieuws 270 x bekeken 1 reactie

Tönnies krijgt geen toestemming overname Tummel

Bonn - Vleesconcern Tönnies mag het slachterijbedrijf Tummel niet overnemen van de Duitse mededingingsautoriteit, het Bundeskartellamt.

De kartelwaakhond meent dat Tönnies nu de markt voor slachtzeugen al domineert en met de inlijving van Tummel zou die positie derhalve alleen maar verder worden versterkt. De hegemonie van Tönnies straalt bovendien ook uit naar de EU-markt voor slachtzeugen als geheel. ”In Duitsland worden vanwege de hier geconcentreerde worstproductie circa 65 procent van alle in de EU geslachte zeugen uitgesneden en afgezet,” legt Andreas Mundt, president-directeur van het Bundeskartellamt uit.

Volgens Mundt is het aandeel van Tönnies binnen deze bedrijvigheid veel meer dan 40 procent. Tevens is er sprake van een grote mate van verstrengeling met concurrenten. Daarbij wijst de kartelbewaker erop dat Tönnies via grootaandeelhouder Clemens Tönnies met de grootste worstfabrikant van Duitsland, de Mühlen-Gruppe, is verbonden. Met Tummel zou Tönnies het zeugenslachtvolume nog eens met 10 tot 15 procent opkrikken. Dit percentage omvat tevens de zeugen die Tummel voor Westfleisch verwerkt. Tönnies heeft het Bundeskartellamt nog diverse oplossingen aangeboden om de mededingingsproblemen te verkleinen. Het Bundeskartellamt ziet daar echter niets in.

De fusiepartners hebben een maand de tijd om bij de rechter protest aan te tekenen tegen de weigering.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Kan nederlanse nma noch wat van leren

Of registreer je om te kunnen reageren.