Home

Nieuws 428 x bekeken

Techniekstudenten werken aan prototype oogstrobot

Delft – Een groep studenten van de Technische Universiteit Delft heeft het plan opgevat om een oogstrobot te ontwikkelen voor de tomatenpluk.

De studenten hopen al begin 2012 een prototype van de robot te kunnen presenteren. Volgens projectbegeleider Martijn Wisse zijn de studenten zeer gemotiveerd, maar moet de sector niet verwachten dat er binnen acht weken al een werkende oogstrobot klaarstaat.

In de sector wordt al jarenlang gewerkt aan een oogstrobot voor tomaten, Tomation, maar tot nu toe is er nog geen definitief concept naar buiten gebracht. Ook in de paprikateelt wordt op Europees niveau gekeken naar de ontwikkeling van een oogstrobot. De studenten willen bij de ontwikkeling van de robot gebruikmaken van de cameratechniek van een spelcomputer, de X-box. Volgens Wisse beschikt de universiteit al over diverse technieken die samengevoegd kunnen worden om een robotarm te ontwikkelen.

De betrokken telers zijn zeer enthousiast over de ontwikkeling van de robot. De gebroeders Duijvestijn zijn met de studenten in contact gekomen. Volgens Ted Duijvestijn waren de studenten overdonderd door de hoeveelheid techniek in de kas. “Ze hadden niet verwacht dat de tomatenkwekerij zo geautomatiseerd is.”

Of registreer je om te kunnen reageren.