Home

Nieuws 235 x bekeken

TVC en NFO: samen meer marktontwikkeling peer

Zaltbommel – Telersvereniging Conference (TVC) werkt met de NFO aan plannen voor verdere marktontwikkeling voor Conference.

TVC gaat op in de NFO, werd donderdag bekend. Bij beide besturen circuleren conceptplannen voor de samenvoeging, maar dus ook marktplannen.

Dat zegt consultant Eric van der Louw, door beide partijen aangesteld als procesbegeleider in het fusieproject. Hij is ook betrokken bij het ontwikkelen van die marktplannen. ”De financiering van dit soort projecten is sterk aan het veranderen. Aan de andere kant gaat het niet om hele grote bedragen. Met enkele tientjes per hectare kun je al een behoorlijke markt ontwikkelen.”

Hiermee spelen beide organisaties in op het verdwijnen van de collectieve financiering van productpromotie via het Productschap Tuinbouw. Hoe zo’n campagne gefinancierd zou moeten worden – via bijvoorbeeld een extra heffing – is nog onderwerp van discussie, zegt Van der Louw.
Beide organisatie laten de woordvoering aan hem over, wat aangeeft hoe gevoelig de materie ligt. ”We willen voorkomen dat anderen met uitspraken van één van de partijen zand in de machine strooien.” Dat wantrouwen naar de pers komt voort uit het revolutionaire karakter van de TVC in de beginperiode. ”Het afgelopen jaar is die koers door het huidige bestuur bijgesteld en is ingezien dat dit alleen maar negatieve energie oplevert.”

Het initiatief voor het samengaan kwam feitelijk van de adviesraad van TVC, waarin Van der Louw maar ook NFO-directeur Siep Koning zitting hebben. ”Bij de laatste adviesraadvergadering merkte ik dat er spanning was tussen NFO  en TVC. Ik heb dat ter sprake gebracht en al snel is geconcludeerd dat dit te gek voor woorden is.” Beide organisatie zagen de noodzaak van samenwerking snel in. Met de toenemende productie van Conference en financiële positie van de bedrijven is het niet logisch elkaar te blijven beconcurreren, stelt Van der Louw.

Wat het samengaan van beide organisaties betekent voor het ledental van NFO is niet duidelijk. Bij de opkomst van de TVC verloor het leden, maar leden zijn ook weer teruggekeerd, aldus Louwers. Op dit moment is niet duidelijk hoeveel telers lid zijn van beide organisaties. Van der Louw: ”Dat is cruciaal voor het bepalen van de financierbaarheid van de plannen.” TVC telt circa 225 leden, blijkt uit een ledenraadpleging. Daarin kreegt TVC een 6,7.

Of registreer je om te kunnen reageren.