Home

Nieuws

Supermarkten kiezen leverancier na veiling

Den Haag – Een groeiend aantal supermarkten laat leveranciers van groente en fruit per tender bieden op een benodigd inkoopvolume voor een product.

In Nederland wekt dat weinig beroering, in Engeland wel. Het vakblad Fresh Produce Journal voert telers en handelaren anoniem op die waarschuwen voor zo’n systeem. Britse supermarkten willen zo de kosten van inkoop omlaag brengen in de prijsoorlog. Ook wordt het model gebruikt om leveranciers effectiever tegen elkaar uit te spelen, stellen zij.

Handelskoepel Frugi Venta weet dat Duitse prijsvechters hier al jaren mee werken. In Nederland heeft de organisatie die signalen niet veel gehoord.

Een grote exporteur kent de verhalen. ”Ik weet dat het in Scandinavië ook wel gebeurt. Daar loopt de markt wat voor.” De werkwijze via een internetveiling is echter niet veel anders dan de oude praktijk waarin leveranciers prijsopgaven deden op papier, denkt hij. De afnemer maakt nog steeds een afweging op basis van de prijs. ”Dat meer supermarkten hun inkoop efficiënter willen maken door dit digitaal te doen, kan ik mee voorstellen. Ik lig er in ieder geval niet wakker van.”

De Britse organisatie voor supermarkten BRC verwacht niet dat inkoop per internetveiling op veel plaatsen gebruikt zal worden. ”Door de trend naar lokale leveranciers is veel meer aandacht voor langdurige relaties met leveranciers”, zo stelt BRC in het Britse blad.

Of registreer je om te kunnen reageren.