Home

Nieuws 253 x bekeken

Stijging kosten drukt agrarisch inkomen

Doetinchem - In de afgelopen zes jaar zijn de kosten gestegen en staan de prijzen voor landbouwproducten onder druk. Hierdoor daalt het agrarisch inkomen en neemt het economisch belang van de land- en tuinbouw in de Nederlandse economie af.

In 1995 was het aandeel van de agrarische sector in het bruto binnenlands product (bbp) nog 3,2 procent. In 2010 is dat afgenomen tot 1,7 procent van het bbp.

Het gemiddelde inkomen per agrarisch bedrijf heeft, door schaalvergroting en betere landbouwmethoden, na 1995 een stijgende trend. Die trend werd onderbroken door een scherpe terugval als gevolg van de recessie. In twee jaar tijd viel de netto toegevoegde waarde per bedrijf weer terug tot het niveau van 1995.

In 2010 is het gemiddelde inkomen per agrarisch bedrijf weer bijna terug op het niveau van 2007, het jaar voor de recessie, aldus berekeningen van het CBS, WUR en het Planbureau voor de Leefomgeving.

Of registreer je om te kunnen reageren.