Home

Nieuws

Spanje: verscherping douanecontrole Marokko nodig

Almeria - De Andalusische landbouwminister, Clara Aguilera, dringt er bij de Europese Unie op aan om werk te maken van communautaire douanecontrole om zo de grote Marokkaanse importvolumes te stoppen.

Aguilera heeft aangegeven dat ze de kwestie binnenkort bij de Europese landbouwminister Dacian Ciolos zal aankaarten, omdat ze vindt dat Europa gemeenschappelijk actie moet ondernemen tegen de situatie, die volgens Spanje, al jaren aan de gang is.

Ook roept ze Frankrijk ter verantwoording. Veel Marokkaanse tomaten komen binnen via haven van Perpignan. De Fransen zijn volgens Aguilera meer met hun eigenbelang bezig, dan dat ze rekening houden met het verstorende effect op de markt.

“Ik zal me persoonlijk inzetten om deze actie te eisen”, aldus de landbouwminister van één van de belangrijkste tuinbouwgebieden in Spanje, tegenover Spaanse media. Spaanse belangenorganisaties hebben afgelopen week al met elkaar om tafel gezeten om de situatie in de tuinbouw te bespreken.

Met name de prijzen voor tomaat staan dit seizoen sterk onder druk. Volgens Spanje komt dat omdat Marokko zich niet houdt aan gemaakte handelsafspraken voor de import van goedkope tomaten.

Of registreer je om te kunnen reageren.