Home

Nieuws 254 x bekeken

Spanje promoot groente in Nederland met Ehec-geld

Brussel - Spaanse telersverenigingen krijgen EU-geld uit een Ehecfonds om promotie uit te voeren op de Nederlandse markt.

De EU heeft in totaal van 15 landen voor 17 miljoen euro aan promotieprojecten goedgekeurd voor groente- en fruitconsumptie. Spanje ontvangt met 3,5 miljoen euro het grootste bedrag voor promotie op de Duitse markt, de Nederlandse, Oostenrijkse en Britse markt. Na de Ehec-uitbraak maakte de EU al bekend 15 miljoen euro te zullen steken in dergelijke programma’s, dat is nu iets meer geworden. Nederland krijgt via het GroentenFruit Bureau een bedrag van 1,8 miljoen euro voor promotie op de Duitse markt. Dat is ook het bedrag dat is aangevraagd.

Meerdere landen hebben de pijlen voor hun promotie gericht op de Duitse markt. Die grootste consumentenmarkt werd ook het hardst getroffen door de Ehec-crisis met een groot aantal dodelijke slachtoffers. De EU financiert in totaal 50 procent van de aangevraagde projecten. Dat betekent dat campagnes zullen starten met een totale omvang van 34 miljoen euro. Naast Europese landen, zijn er campagnes goedgekeurd voor de Chinese, Russische en Oekraïense markt. Drie programma’s werden afgekeurd, blijkt uit de stukken van de EU.

Of registreer je om te kunnen reageren.