Home

Nieuws 277 x bekeken

Spanje: Europese tomatenmarkt onderuit door Marokko

Madrid – Volgens Spaanse exportorganisatie Fepex schendt Marokko het Europese handelsverdrag door grote volumes te laag geprijsde tomaten op de Europese markt aan te bieden.

Dat meldt de organisatie in een open brief. In oktober zou Marokko gemaakte afspraken niet zijn nagekomen, zowel in exportvolume als prijsstelling zouden de Marokkanen het handelsverdrag met Europa niet hebben nageleefd. Dat heeft volgens de Fepex nadelige gevolgen voor de prijzen. De tomatenprijzen zouden niet hoger uitvallen dan 46 cent per kilo, wat volgens de Spaanse organisatie dramatisch is. De sector zou daarmee nog zwaarder in de problemen komen, dan nu al het geval is.

Woensdag zaten verschillende partijen uit de deelregio Andalusië, waaronder het tuinbouwgebied Almeria valt, al om tafel om de crisis in de Spaanse tuinbouw te bespreken. Ook daar is de dramatische prijsvorming in de groentesector van dit seizoen nadrukkelijk onderwerp van gesprek.

Of registreer je om te kunnen reageren.