Home

Nieuws 294 x bekeken

Sommige bollen en knollen zijn aan de vroege kant

Lisse - Of de weersomstandigheden er invloed op hebben is niet geheel duidelijk, maar er zijn bol- en knolgewassen die vroeger in bloei komen dan normaal.

Cees Breed toont daarvan een en ander in zijn inzending op de bloemenkeuring bij de CNB in Lisse. Crocuslaevigatusdark form is weliswaar een herfstbloeier, maar toch nog wat aan de vroege kant. De niet al te grote lichtblauwe bloem heeft aan de buitenzijde van het bloemblad attractieve donkere strepen. De herkomst van deze Crocus is oorspronkelijk afkomstig uit Griekenland, maar doet het in de ‘lage landen’ ook erg goed en is bij de gespecialiseerde handel in Nederland zeker verkrijgbaar.

Wel heel vroeg, twee maanden vroeger zelfs dan normaal, is de bloei van Cyclamen pseudo ibericum. Mooi helder paars van kleur en veel bloemen. De witte Cyclamen cyprium die Breed in de keuringszaal zette bloeit wel op de normale tijd en kan die bloei tot in januari voortzetten. De knol is echter niet winterhard, dus moet in potten worden geplant zodat die bij vorst binnengehaald kunnen worden.

Foto

Arie in t Veld

Of registreer je om te kunnen reageren.