Home

Nieuws

'Snijmaiskuilen van 2011 hebben hoge voederwaarde'

Oosterbeek – De snijmaiskuilen van 2011 hebben met een gemiddelde VEM van 986 een hoge voederwaarde. Dat meldt BLGG Agroxpertus op basis van cijfers van maiskuilen die tot en met medio november zijn geanalyseerd.

De hoge VEM is volgens het kennisbureau een gevolg van de goede verteerbaarheid en een hoog aandeel bestendig zetmeel. De verteerbaarheid van de NDF (celwand) ligt dit jaar met 56 procent flink hoger dan het gemiddelde van 53,6 procent in de afgelopen vijf jaar. Ook zorgt een ruime hoeveel bestendig zetmeel voor een goede energievoorziening.

Tijdens de droogte in het voorjaar heeft veel mais stil gestaan. In de natte zomer hebben de planten een flinke inhaalslag gemaakt. Deze snelle groei in de zomer resulteert in de bijzonder hoge verteerbaarheid van de plant.

De totale hoeveelheid zetmeel in de eerste snijmaiskuilen ligt iets lager dan de afgelopen jaren. Van de kuilen bevat 90 procent tussen de 300 en 400 gram per kilo drogestof zetmeel. De bestendigheid is met gemiddeld 30 procent iets hoger dan vorig jaar.

Het fosfaatgehalte in de snijmais is gemiddeld uitgekomen op 2 gram per kilo drogestof. De variatie is volgens BLGG groot. 10 procent van de kuilen heeft een gehalte lager dan 1,75 gram fosfaat per kilo drogestof. Eveneens 10 procent bevat meer dan 2,5 gram fosfaat per kilo drogestof.

Of registreer je om te kunnen reageren.