Home

Nieuws 293 x bekeken

Snelle groei productie groen gas

Den Haag - De productiecapaciteit van groen gas groeit snel in Nederland.

Dat blijkt uit de Voortgangsrapportage Gasrotonde 2011 die minister Maxime Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. De productiecapaciteit is gestegen van 16 miljoen m3 aardgasequivalent in 2009 naar 37 miljoen m3 in 2010. Dat komt overeen met 0,24 procent van de jaarconsumptie van kleinverbruikers in Nederland. In 2009 en 2010 zijn in Nedeland vijf groengasinstallaties in gebruik genomen. BioGast in Mijdrecht produceert 0,3 miljoen m3 aardgasequivalent per jaar door vergisting van zuiveringsslib. Bouwhuis in Witteveen produceert 1,6 miljoen m3 gas per jaar. Gert Bouwhuis vergist onder andere energiemais. Hij is de eerste agrarische groen gas producent in Nederland. Natuurgas Overijssel in Zwolle produceert 3,2 miljoen m3 per jaar door vergisting van GFT-afval.

De twee grootste installaties die tot nu toe in werking zijn in Nederland werden in 2010 in gebruik genomen: Van der Groep uit Spakenburg produceerty 5,5 miljoen kuub gas per jaar, terwijl Attero in Groningen 5,6 miljoen m3 aardgasequivalent grone gas produceert. Afvalverwerker Attero vergist hiervoor organisch afval. Van der Groep vergist vooral visafval.

Verhagen verwacht dat de productie van groen gas de komende jaren nog sterker zal toenemen. Dit jaar werd het overgrote deel van het budget van de Stimuleringsregeling Duurzame Energie (SDE+) aangevraagd voor de ontwikkeling van groen gas-productie. Doel van de Stichting ‘Groen Gas Nederland’ is dat de productie van groen gas in Nederland in 2014 uit zal komen op 300 miljoen m3. In de periode 2025-2030 zou dat nog eens honderd maal zoveel moeten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.