Home

Nieuws 187 x bekeken

Smits verwacht weinig van bundelingspogingen

Barendrecht – Bundelingspogingen zullen niet snel tot resultaat leiden. Dat verwacht topman Philip Smits van handelsbedrijf The Greenery, onderdeel van Coforta.

In het blad Coöperatie van de Nationale Coöperatieve Raad voor land- en tuinbouw (NCR) zegt Smits dat bundelingspogingen samenhangen met crises op de afzetmarkten. Smits: ”Bij slechte prijzen worden er weer gesprekken gevoerd, maar zodra het weer goed gaat is het ieder voor zich. We hebben besloten om zelf geen initiatieven meer te ondernemen ten aanzien van bundeling.”

Op dit moment onderzoekt een groep telers in stichting Stap naar bundelingsmogelijkheden. Daarvoor inventariseert de stichting of afzetorganisaties bereid zijn hierin een beweging te maken.

Smits spreekt zich verder uit over megabedrijven in de glastuinbouw. De bouw van deze bedrijven heeft geleid tot extra aanbod en druk op de prijzen. The Greenery vindt het geen taak voor de afzetorganisatie om hierin te sturen. Dat is de taak van de banken, stelt hij. ”Die moeten dat besluit nemen op basis van een sectorvisie, omdat ze baat hebben bij de impact die het op de hele sector heeft.” Aan grote bedrijven kleeft volgens Smits ook een groter risico voor banken. Hij pleit voor meer inzet op toegevoegde waarde, onderscheid en kennis van de consument.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.