Home

Nieuws

'Seizoen Franse groenten ging van alle kanten fout'

Parijs - Voor de Franse telers van zomergroenten is het afgelopen seizoen van alle kanten fout gegaan.

Eerst kwam er de klap van de E.coli uitbraken in Duitsland en in Frankrijk zelf, wat werd gevolgd door weersomstandigheden die voortdurend ‘afweken’ van de tijd van het jaar. Dat wispelturige weer leidde ook weer tot een vaak abnormaal aanbod waardoor zowel Franse als buitenlandse aanbieders nog meer dan anders in een concurrentieslag verwikkeld waren.

Zo omschrijft de Agreste infodienst Agreste het beeld van de groentesector in Frankrijk over de afgelopen maanden. ‘’In het kader van die elkaar opvolgende moeilijkheden is het prijsniveau laag gebleven, vooral in en rond juni. Pas eind augustus was er van enige opleving sprake,’’ is de conclusie. Agreste merkt daarbij wel op dat dat plaatje vooral op gaat voor groenten die rauw worden gegeten, zoals tomaten, courgettes, komkommer of sla. ‘’Groenten die gekookt worden, zoals worteltjes, hebben juist geprofiteerd van de angsten rond de E.coli uitbraken en het slechte weer tijdens de zomermaanden.’’

Het beste voorbeeld zijn komkommers, waarvan het aanbod ondanks een 5 procent lagere productie in Frankrijk zelf toch een stuk hoger lag dan normaal. ‘’Het saldo van productie plus invoer minus export lag 15 procent boven het vijfjaarlijks gemiddelde,’’ berekent Agreste. In juni is de verkoop van komkommers enkele dagen lang zo goed als tot stilstand gekomen, waar vooral de Franse telers zelf de gevolgen van hebben ondervonden. Een flink aantal van hen heeft dan ook in ieder geval een deel van de oogst moeten vernietigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.