Home

Nieuws 297 x bekeken

'Sector wil residugegevens niet delen'

Amsterdam – Handel en teelt hebben eerder dit jaar een voorstel van milieu-organisaties afgewezen om samen te werken bij het publiceren van residugegevens op groente en fruit.

Foodwatch begrijpt niet dat deze partijen nu bezwaar maken tegen de residucampagne van de milieu-organisaties. Dat zegt Bart van Opzeeland, directeur van Foodwatch.”Na publicatie van onze gifmeter vorig jaar zijn er wat gesprekken geweest met het Productschap Tuinbouw en daar hebben wij gesuggereerd dat zij de eigen residugegevens inbrengen. Daar is geen medewerking aan verleend.”

Supermarkten en handel hebben maandag hun bezwaar toegelicht in een hoorzitting tegen het verstrekken van officiële inspectieresultaten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De milieu-organisaties bouwen daarmee hun gifmeter.

Handel, teelt en supermarkten vinden die gegevens ongeschikt, omdat de NVWA steekproeven doet bij risicoproducten. Uitkomsten zijn daardoor vertekend. Van Opzeeland: ”We weten dat, maar het beeld van onze campagne kan verbeteren als daar de gegevens van het PT toegevoegd worden.”

Het PT laat weten dat het met het Voedingscentrum en ministerie van VWS werkt aan voorlichting over residuen van bestrijdingsmiddelen. Voor de website allesoverbestrijdingsmiddelen.nl trok de sector in november 20.000 euro uit. Met die website wil de sector een tegengeluid laten horen van de campagne van de milieu-organisaties. Of de sector daar de eigen onderzoeksresultaten uit het systeem FoodCompass publiceert, kon de PT-woordvoerder nog niet zeggen. De plannen worden immers nog uitgewerkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.