Home

Nieuws

Sector wil extra Ehec-steun via GMO-regeling inzetten

Brussel – De Europese afzetorganisaties voor groenten en fruit hebben de Europese Ministerraad opgeroepen 175 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor GMO-programma’s van producentenorganisaties.

Een brief van Copa-Cogeca riep Europese ministers hiertoe op. Een voorstel van het Europees Parlement voor 250 miljoen euro extra steun voor telers en producentenorganisatie werd eerder niet overgenomen door de ministerraad. De 175 miljoen euro komt uit die gevraagde 250 miljoen euro. ”De ministerraad voelt zich aangevallen door het voorstel van het parlement, maar het zal nu tot een onderhandeling komen”, zegt Hans van Es, opnieuw verkozen tot voorzitter van de werkgroep groente en fruit van Copa-Cogeca.

Als de voorstellen bij de komende Brusselse begrotingsbehandelingen worden overgenomen, ontvangen afzetorganisaties in 2012 meer geld uit Brussel voor crisispreventie. Nu is GMO-steun voor crisispreventie mogelijk ter hoogte van 0,5 procent van de omzet van afzetorganisaties. De sector hoopt dat dit 1 procent wordt, of dat de EU de eis van cofinanciering (eigen bijdrage) laat vallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.