Home

Nieuws 1 reactie

'Schoonouders zijn groot item'

Amsterdam- Schoonouders zijn in de landbouw een groot item. Dat stelt familiedeskundige Else Marie van den Eerenbeemt dinsdag in een interview met het weekblad Boerderij.

Van den Eerenbeemt wordt dit najaar veel gevraagd om lezingen voor de agrarische sector te geven. Ze ervaart boeren en boerinnen als een heel emotioneel publiek. "Eerst kijken ze de kat uit de boom. Ik zie ze denken: wat heeft die stadse mevrouw ons nou te vertellen? Maar op een bepaald moment geven ze zich over. En dan komen de tranen."

Veel van die emoties zijn terug te voeren op schoonouderproblematiek. "Schoondochters komen van buitenaf op het bedrijf en vinden het moeilijk dat ze daar ook hun schoonouders altijd treffen." Die hebben volgens de familiedeskundige vaak allerlei ideeën over hoe hun schoondochters het moeten doen. "De schoondochter wordt dan kwaad en begint tegenover haar man te mopperen en te schelden dat zijn moeder weer dit of dat heeft gedaan en dat hij erheen moet om te zeggen dat het zo niet langer kan. Maar hij kan daar niks mee. Hij gaat wel naar zijn moeder, maar om koffie te drinken. Want hij kan zijn eigen moeder niet afvallen."

Van Eerenbeemt adviseert hoe het wél moet. "Als de schoondochter gaat schelden op de moeder van haar man, zal hij in verdediging schieten. Niemand laat zijn moeder voor rotte vis uitmaken. Maar als je als vrouw zegt dat je er zo verdrietig van wordt dat je schoonmoeder steeds kritiek op je heeft, dan klinkt dat al heel anders. Dan zal hij eerder geneigd zijn dat ook op die manier aan te kaarten bij zijn ouders."

Eén reactie

  • no-profile-image

    Margreet . Ik zou net reageren als de schoondochter in dit verhaal en de balen krijgen van mijn man die mij, zijn eigen vrouw, afvalt en zijn moeder verdedigt. Maar hier speelt een zeer diep gewortelde menseijke eigenschap en wel je Loyaliteit naar je ouders, broers en zussen, die groter is dan je loyaliteit naar je vrouw of man. Ik denk dan ook dat hier de schoonouders meer fout zijn dan de schoondochter. Geef het jonge stel de kans hun eigen leven te ordenen ookal is dat niet wat je als ouders (gewezen boer) verwacht. Ruzie met je schoondochter of schoonzoon leidt uit eindelijk tot niets anders dan ellende. Mijn stelling in dezen is heel duidelijk, betreedt het erf van de opvolger alleen als dat gewenst is en bemoei je nooit ongevraagd met HUN zaken nog in huis nog op het erf.

Of registreer je om te kunnen reageren.