Home

Nieuws 383 x bekeken

SP wil mobiele slachtinstallatie voor wrak vee

Den Haag - SP-kamerlid Henk van Gerven wil een proef met een mobiele slachtinstallatie om wrak vee op het erf te kunnen slachten.

Volgens de huidige regelgeving moet al het vee in het slachthuis worden geslacht. Wrak vee mag echter niet vervoerd worden, waardoor deze dieren niet geslacht kunnen worden. Van Gerven ziet liever dat deze dieren op het bedrijf worden geslacht, om zo op een nette manier het leven van deze dieren te beëindigen.

VVD-kamerlid Janneke Snijder vindt ook dat het einde van de loopbaan van vee niet goed geregeld is. “Soms worden koeien niet afgevoerd naar de slacht, omdat boeren twijfelen of een koe met een dikke hak onder wrak vee valt, terwijl een ander zo’n dier toch gewoon vervoert. De interpretatie van wrak vee is een grijs gebied. Dat moet beter”, vindt Snijder. Hoewel ze het voor de beeldvorming ongunstig vindt om dieren op het erf te slachten, staat ze wel achter het voorstel van de SP om een proef te doen met een mobiele slachtinstallatie voor wrak vee.

Staatssecretaris Henk Bleker van landbouw erkent dat er veel onduidelijkheid is over wrak vee. Hij komt volgend voorjaar met een nieuw voorstel voor regels voor transporteren van vee dat aan het einde van de loopbaan is. Bleker zegt dat het risico toeneemt dat boeren vanuit economische overwegingen deze dieren dood laten gaan, in plaats van slachten of euthanaseren. “Zeker met de dreigende dalende kalverprijzen door minder EU-steun”, aldus Bleker. “Deze vorm van onzichtbaar dierenleed moeten we tegengaan.” Bleker zegt met een positieve grondhouden te willen kijken naar de inzet van een mobiele slachtinstallatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.