Home

Nieuws

RvS velt oordeel over kolencentrales

Groningen/Rotterdam – De Raad van State oordeelt vandaag over de milieuvergunningen voor drie nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales, één in de Groningse Eemshaven en twee op de Maasvlakte.

De juridische procedure over de vergunningen, aangespannen door Greenpeace en Natuur & Milieu, heeft jaren geduurd.

De elektriciteitsproducenten investeren in totaal zo’n 4,6 miljard euro in de centrales. De centrale in de Groningse Eemshaven van RWE/Essent wordt met een capaciteit van 1.600 MW (goed voor 2,5 miljoen huishoudens) de grootste. E.on bouwt op Maasvlakte een centrale van 1.000 MW, Electrabel één van 800 MW. Alle centrales moeten vanaf 2013 (gedeeltelijk) in gebruik gaan.

Volgens Greenpeace en Natuur & Milieu hadden de provincies Zuid-Holland en Groningen geen milieuvergunning voor de centrales mogen afgeven vanwege een te hoge uitstoot van schadelijke stoffen. Ook leiden de centrales volgens hen tot geluids- en trillingsoverlast en vrezen zij aantasting van de natuur.

Bij de Raad van State lopen ook nog procedures over de natuurvergunning voor de centrales.

Of registreer je om te kunnen reageren.