Home

Nieuws

RvS: Friese vierbaansweg mag worden aangelegd

Den Haag - De provincie Friesland kan beginnen met de aanleg van een vierbaansweg in het noordoosten van de provincie, de zogeheten Centrale As. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald.

De nieuwe weg, die 250 miljoen euro kost, loopt van Dokkum tot aan Nijega. Onder meer natuurorganisatie It Fryske Gea probeerde de weg tegen te houden. Het traject is volgens de organisatie onnodig en zou de natuur en het landschap schade toebrengen.

Volgens de Raad van State heeft de provincie voldoende aangetoond dat de Centrale As nodig is om de bereikbaarheid, verkeersveiligheid, leefbaarheid en ruimtelijke sociaaleconomische structuur in het noordoosten te verbeteren.

Door de weg gaat bijna vier hectare natuurgebied verloren. Verder zal nog eens zes hectare natuurgebied last hebben van de weg, zegt het hoogste bestuursrechtcollege. "Voor deze beperkte doorsnijding zijn redenen van groot openbaar belang", aldus de raad.

Of registreer je om te kunnen reageren.