Home

Nieuws 226 x bekeken

Rechter vraagt onderbouwing Oostvaarderswold

Den Haag - De Raad van State wil van de provincie Flevoland weten welke afspraken precies met het rijk gemaakt zijn over de uitvoering van de Oostvaarderswold.

Dat bleek maandag bij de behandeling van het bezwaar van LTO Noord en een aantal agrarisch ondernemers tegen het provinciebesluit van december vorig jaar. De provincie besloot vorig jaar de plannen voor de Oostvaarderswold door te zetten, ondanks het besluit van staatssecretaris Henk Bleker om geen geld meer uit te trekken voor nieuw natuur. De provincie heeft voor het plan een rijksbedrag van 240 miljoen euro ingeboekt, terwijl het rijk nog niet meer dan 40 miljoen heeft overgemaakt. In totaal omvat het plan een bedrag van zeker 400 miljoen euro.

De betrokken ondernemers verzetten zich tegen de provincieplannen, omdat ze bang zijn dat dat het einde van het bedrijf betekent, zonder dat daar een goede vergoeding tegenover staat. Maandag ontstond bij de Raad van State tussen de rechter en de provincie discussie over de financiële onderbouwing. De provincie krijgt nu een week de tijd de onderbouwing op een rij te zetten voor de rechter, waarbij de vraag zich toespitst op de vastgelegde verplichtingen van het rijk ten opzichte van de provincie.

De aanleg van de Oostvaarderswold gaat ten koste van 37 landbouwbedrijven. Vijftien daarvan verzetten zich tegen de plannen. De provincie heeft ruim 60 procent van de 1.842 hectare verworven, maar van die landbouwgrond is nog niet of nauwelijks iets ingericht.

Of registreer je om te kunnen reageren.