Home

Nieuws 1 reactie

Rabobank acht uiteenvallen Eurozone als meer dan theoretische mogelijkheid

Utrecht – De Rabobank ziet het wegvallen van één of meer landen uit de Eurozone als een reëel gevaar en ontwikkelt voor klanten scenario’s.

Ook in de agribusiness maken bedrijven als FrieslandCampina en Vion zich toenemend zorgen, zo blijkt uit een rondgang, vooral omdat effecten van een uiteenvallende Eurozone ongewis maar in elk geval zeer groot zullen zijn.

Een woordvoerder van FrieslandCampina noemt de euro ”van cruciaal belang voor het bedrijf”. De zuivelcoöperatie houdt niet alleen rekening met scenario’s waarbij de Eurozone in huidige samenstelling ophoudt te bestaan, maar treft ook voorbereidingen. Op de inhoud van deze voorbereidingen wil het bedrijf niet ingaan.

FrieslandCampina houdt mogelijk specifiek rekening met een Grieks vertrek uit de Eurozone, een stap waarop de Franse en Duitse leiders begin november zinspeelden. De Griekse dochter van FrieslandCampina realiseerde in 2010 een omzet van zo’n 360 miljoen euro, zo blijkt uit door het bedrijf aangeleverde gegevens. Het betreft 4 procent van de totale omzet.

Directeur Henny Swinkels van kalfsvleesproducent Van Drie houdt eveneens rekening met ’de nucleaire optie’. ”De ondernemersrisico’s zijn in sterke mate verhoogd. Beleid maken gespitst op deze landen is nauwelijks mogelijk. Wat ons rest is de broekriem verder aanhalen, rekening houden met een klap.” Twintig procent van de productie van Van Drie gaat naar het noodlijdende Italië.

Directeur public affairs Marc van der Lee van vleesbedrijf Vion spreekt van gevolgen met mondiale impact wanneer de Eurozone volledig instort. Concrete maatregelen voor een dergelijk scenario maakt Vion niet. ”Het grote probleem is juist dat niemand echt weet wat er gebeurt wanneer de Eurozone kleiner wordt of de euro verdwijnt.”

Volgens de Brusselse denktank voor internationaal economisch beleid, Bruegel, bereiden grote concerns zich voor op een klap, terwijl kleine en middelgrote spelers grotendeels afzien van voorbereidende maatregelen. Wanneer de Eurozone uiteenvalt of ophoudt te bestaan, dreigt in de zwakke landen hyperinflatie, waardoor producten uit landen met een sterke munt voor veel mensen onbetaalbaar worden.

De waarde van investeringen verdampt in een dergelijk scenario, en de Zuid-Europese landen en bedrijven zullen met een zwakke munt in euro’s opgebouwde schulden bij overheden of bedrijven niet of niet volledig kunnen terugbetalen.

Een jaar tot een halfjaar geleden hield vrijwel niemand een desintegratie van de Eurozone voor een serieuze mogelijkheid. Inmiddels loopt de werkloosheid in de Eurozone op tot het hoogste niveau, 10 procent, is de economische groei in de regio gestokt en lopen de rentes op staatsleningen in Zuid-Europa op naar onhoudbare hoogtes.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Wat is erger niet leveren een deze landen of leveren en betaald worden met geld dat je ze eerst hebt gegeven in de vorm van een ongedekte lening? Voor mij is deze vraag niet moeilijk; Geen levering, dan maar minder of geen groei . Zo het lijkt leidt deze groei naar de afgrond. Geen politicus die hier aan wil, maar de economie zal ze laten weten hoe lang je kunt lenen om omzet groei te creëren. Als de dames en heren in het pluche eerlijk zijn zullen ze moeten toegeven dat lenen voor meer welvaart niet onbeperkt kan. Wat de Euro zone deed kan so wie so niet Samen één kas waar niet alle deelnemers de verantwoording voor willen dragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.