Home

Nieuws 419 x bekeken

Rabbinge: voldoende landbouwgrond voor groeiende wereldbevolking

Wageningen - Met het huidige wereldwijde landbouwareaal kan de groeiende wereldbevolking prima gevoed worden.

Dat zegt professor Rudy Rabbinge, scheidend universiteitshoogleraar aan Wageningen Universiteit. Rabbinge pleit voor "perspectiefrijk utopisch denken" in plaats van "doemdenken." Dat er een tekort zou zijn of gaat ontstaan aan landbouwgrond, is volgens Rabbinge een misvatting. Wereldwijd kent van de grote landen alleen China een echt tekort aan landbouwgrond, maar dit land kan dit opvangen door meer te importeren, zoals nu ook Japan, Taiwan en Zuid-Korea doen.

Rabbinge’s uitspraken volgen op een bericht van hoogleraar David Tilman van de Universiteit van Minnesota, die de leiding had over een recent gepubliceerde geruchtmakende studie waarin staat dat de vraag naar voedsel tot 2050 zal verdubbelen. VN-agentschap FAO ging vooralsnog uit van een toename van de vraag van 70 procent.

Rabbinge heeft vertrouwen in de vindingrijkheid van de mens en noemt zichzelf verwant aan de Franse filosoof Condorcet, die geloofde in periodieke dramatische veranderingen als gevolg van baanbrekende ontdekkingen. "Naïef optimisme is gevaarlijk maar ongefundeerd pessimisme is ontmoedigend en frustrerend", aldus Rabbinge. Rabbinge wijst op de econoom Malthus, die 200 jaar geleden voorspelde dat de wereldbevolking niet gevoed kan worden met de toen beschikbare middelen. Hij kreeg volgens Rabbinge "grotelijks" ongelijk, want ondanks een verzevenvoudigheid van de mensheid is per hoofd van de bevolking meer voedsel beschikbaar dan in het jaar 1800.

Rabbinge wijt plaatselijke tekorten van voedsel aan slecht beleid, ongelijke verdeling van productie en slechte distributie. Rabbinge vindt honger daarom een schande waartegen een "wereldwijde beweging" op gang zou moeten komen. Rabbinge roept jonge wetenschappers op een dergelijke beweging te ondersteunen.

Of registreer je om te kunnen reageren.