Home

Nieuws 304 x bekeken

RIVM: Ehec-beleid bij sector laten

Bilthoven – Het RIVM juicht een scherpere risico-analyse van de tuinbouwsector op pathogene besmettingen als Ehec of salmonella toe.

Een structureel contact en protocollen met de sector hiervoor is niet nodig. De sector wil werken aan zo'n structurele afstemming met RIVM. Volgens directeur Roel Coutinho van het Centrum Infectieziektebestrijding (CIb) van het RIVM lopen bestaande systemen goed. "Ik heb niet het gevoel dat het heel urgent is daar veel in te veranderen." Andere onderdelen van plannen van de sector juicht Coutinho wel toe, zoals een mogelijke database. "Het zijn zinvolle suggesties, ik ken de plannen niet, maar daar kunnen we het over hebben. Het is goed dat de sector dit zelf oppakt."

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) en RIVM zeggen beide geen procedures te hebben verscherpt nadat deze zomer E.coli op kiemgroente tot veel zieken en doden leidden. Coutinho: "Controle van voedsel is de taak van de VWA, ik kan me wel voorstellen dat ze zich meer op kiemgroenten richten." VWA vond E.coli in Nederlandse kiemgroente tijdens de crisis. "Als je meer zoekt, vindt je altijd meer", zegt een woordvoerder van VWA. "Ons beleid is echter niet veranderd." Het RIVM kan advies uitbrengen over voedselrisico’s, maar is daar volgens Coutinho niet om gevraagd door de VWA.

Nederland doet relatief weinig vondsten en meldingen in het Europese meldingssysteem RASFF. Denemarken en Verenigd Koninkrijk hebben dit jaar het aantal vondsten sterk zien oplopen. Importland Nederland heeft dit jaar 2 van 76 Europese waarschuwingen uitgegeven. Volgens een onderzoeker van de Deense voedselautoriteiten heeft Denemarken meer focus op dit risico dan andere EU-landen. De VWA kon dat niet bevestigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.