Home

Nieuws 202 x bekeken 1 reactielaatste update:15 feb 2012

Queensland Gas Company ziet af van steenkoolgasboringen

Arnhem - Queensland Gas Company ziet af van het winnen van steenkoolgas, ook wel schaliegas, in de provincies Gelderland en Overijssel.

Dat heeft het bedrijf laten weten aan het ministerie van Economie, Landbouw & Innovatie (ELI). De reden hiervoor is niet bekendgemaakt. Of de concessies kunnen worden overgedaan naar andere partijen is eveneens niet duidelijk. Mogelijk speelde aanhoudend protest tegen de winning van het gas een rol. Tegenstanders zijn bang voor lichte aardbevingen en vervuiling van het water, Queensland Gas kreeg net als het Britse Cuadrilla Resources in 2009 een opsporingsvergunning. In de VS kregen boeren geld, soms 100.000 dollar, om boorinstallaties op hun land toe te staan.

Steenkoolgas is 200 miljoen jaar geleden ontstaan uit ontbindende algen. Het schaliegas wordt uit de bodem gehaald door met een ‘kraaktechniek’ (fracking) kleine haarscheurtjes te maken in lagen kleisteen, en vervolgens het gat te vergroten door chemicaliën, water en zand in de grond te brengen.

In Nederland bevindt zich volgens een studie van de Europese Commissie zeker 481 miljard kuub steenkoolgas, waarvan bijna 26 procent kan worden opgepompt. Daarmee zou de voorraad drie keer zo groot zijn als Slochteren.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Enrico

    Inmiddels zijn de winbare opbrengsten al naar beneden bijgesteld tot 3,5% van Slochteren.
    De achterhoek slechts 0,4% van Slochteren!

Of registreer je om te kunnen reageren.