Home

Nieuws 4 reacties

PvdD dient motie in over verhoging btw-tarief op vlees

Den Haag – Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) heeft een motie ingediend voor een verhoging van het btw-tarief op vlees.

In het debat over het btw-tarief op dieren, vroeg ze staatssecretaris Frans Weekers van financiën zich in te gaan zetten voor een verhoging van het belastingtarief op vlees. ”Ik zal hierover nog geen amendement indienen bij dit wetsvoorstel, omdat ik liever heb dat u de tijd neemt om met een goed voorstel te komen. Het verhogen van het btw-tarief op vlees is namelijk niet eenvoudig”, aldus Ouwehand. Ze stelde de staatssecretaris voor om te komen met een verhoging van het belastingtarief op alle producten die voor 50 procent of meer uit dierlijke producten bestaan.

”Ik stel voor: meer dier dan plant is het hoge tarief. Dit levert de staatskas op jaarbasis 930 miljoen euro op. Niet gek in crisis-tijd”, aldus Ouwehand. De politica gaf de staatssecretaris daarbij wat speelruimte. ”Een verzadigde vettaks zoals in Denemarken, of een hamburgertaks zoals in Hongarije is voor de Partij voor de Dieren ook goed.”

Weekers zegt dat het kabinet geen verhoging van het btw-tarief op primaire levensbehoeften wil. Een verhoging van het btw-tarief op vlees ziet hij dus niet zitten. ”U noemt het een verkapte subsidie op doden van dieren, ik noem het een laag btw-tarief op de primaire levensbehoeften van de mens”, aldus Weekers.

Ouwehand spreekt van verkapte subsidie omdat voor gezelschapsdieren een hoog btw-tarief geldt, terwijl voor slachtdieren een laag tarief geldt. ”Als je dus goed voor je dier zorgt, moet je meer betalen dan wanneer je hem vet mest en in plakjes snijdt”, betoogde Ouwehand.

Volgens Weekers wil een kamermeerderheid geen verhoging van de prijs van de boodschappenkar en dus wil hij voedsel onder het lage btw-tarief houden. Ouwehand legde zich hier niet bij neer en diende alsnog een motie in over verhoging van het btw-tarief.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Een stukje vlees is voor bijna iedereen zeer goed. Zeker voor mensen die veel inspanningen moeten verrichten. Het kan en mag niet zo zijn dat vlees alleen maar gegeten kan worden door mensen met een dikke portemonee! Ecologisch zijn de dieren ook van zeer groot belang. Zonder mest geen goede bemesting van de grond en de bijproducten die overblijven van onze voedselprodutie worden zeer nuttig op gegeten door de dieren! Zo is de cirkel rond!!!

 • no-profile-image

  Reint

  Dat mens moet eens minder vaak naar haar man luisteren die een vegetarische winkel heeft, als het aan de PvdD ligt zou iedereen gras moeten eten.

 • no-profile-image

  Dat doen ze al bij de Pvdd ,als je dat gemekker aanhoord.

 • no-profile-image

  Gerrie

  Ze moeten de Pvdd laten ploffen als eend dikke gans...
  Wat een fuck lui zijn het bij elkaar die sla eters..

Of registreer je om te kunnen reageren.